top of page
Stampaci sredjena.jpg

RAČUNARSKA OPREMA

MONITORI

Monitor nam daje vizuelni prikaz procesa na računaru preko grafičke kartice. Monitori su vrlo slični televizorima,  ali obično prikazuju  informacije u mnogo većoj rezoluciji. Takođe za razliku od televizora, monitori nisu obično montirani na zid, već su na stolu. Bez obzira na vrstu, monitor se obično povezuje preko HDMI, DVI, ili VGA porta. Ostali priključci uključuju USB, DisplayPort i Thunderbolt. Prije ulaganja u novi monitor, pobrinite se da oba uređaja podržavaju isti tip veze. 

Na primjer, ne želite kupiti monitor koji ima samo HDMI port kada vaš računar prihvata samo VGA konekciju. Iako je većina video kartica i monitora imaju više portova kako bi mogli raditi sa raznim vrstama oba uređaja, ipak je važno da se provjeri njihova kompatibilnost.

ŠTAMPAČI 

Da li vam je potreban štampač ili skener koji će pomoći da izvučete maksimum iz svog računara za rad, igru ili školu? Jedan od najčešćih korišćenih perifernih uređaja je upravo štampač. Potrebno je da odlučite da li želite laserski štampač ili ink jet štampač koji može biti samostalni ili multifunkcijski uređaj. Samostalni su idealan izbor ako tražite dopunski računarski element koji samo štampa. Multifunkcijski uređaji su odličan izbor ako tražite štampač sa više funkcija kao što su skeniranje, faks i kopiranje. Prilikom izbora štampača, obavezno ga držite na umu da su mastilo i toner potrebni za njihovo funkcionisanje. Laserski štampači koriste toner kasete a inkjet štampači kertridže sa mastilom.

Monitori copy.jpg
Tastatura.jpg

Tastature su neizostavni dio svakog PC "arsenala".

Mogu se dijeliti po više parametara. Na osnovu interfejsa ih možemo dijeliti na žične, bežične (u čijem okviru postoji podgrupa Bluetooth tastatura), na osnovu namijene ih možemo dijeliti na mejnstrim, gejmerske, mobilne tastature, dok ih na osnovu vrsta tastera koji se u njima koriste možemo dijeliti na membranske, mehaničke, čiklet tastature i tako dalje. Svaka tastatura može biti član nekoliko nabrojanih podgrupa.

TASTATURE

Računarska oprema: Products
bottom of page